CaFé Liesje


Leave a comment

Suikervrije Zwarte Bonen Brownie – Sugar Free Black Bean Brownie

NL: Dat brownies lekker zijn hoef ik niemand te vertellen. Maar wist je dat je ze ook gezond kan maken?
Met dit recept kun je ze zonder schuldgevoel eten! Helemaal suikervrij en het is nog super makkelijk te maken ook!
Ik hoor je denken, zwarte bonen? Ja. En nee, je proeft er niks van bij het eindresultaat!
Ik heb het recept gevonden op de website iFoodReal. Ik heb er zelf wat meer cocoa aan toegevoegd omdat ik vond dat de chocolade smaak sterker aanwezig mag zijn.

– 400 gram gespoelde en uitgelekte zwarte bonen
– 2 grote eieren
– 1/2 cup ongezoete suikervrije appelmoes
– 12 Dadels
– 2 eetlepels gebrouwen koffie (optioneel)
– 1 theelepel vanille extract
– 1/2 cup cocoa poeder (liefst raw)
– 1/4 theelepel zout (liefst Himalaya zout)
– 1/2 theelepel baking soda
– 1/2 chocolate chips (optioneel, ik heb deze vervangen voor cocoa nibs, maar die worden wel zachter in het mengsel)
– Olie om de bakvorm in the vetten

Instructies:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en leg bakpapier in een bakvorm van 20×20 cm. Vet de vorm in met olie.
2. Doe alle ingredienten (behalve de cocoa nibs / chocolate chips) in een blender of keukenmachine en mix tot het mengsel helemaal glad is.
3. Voeg de chocolate chips of cocoa nibs toe aan het beslag
4. Doe het beslag in de bakvorm en zet het 30 minuten in de over.
5. Laat de brownies helemaal afkoelen voordat je ze gaat snijden. Snij er de gewenste grootte van en eet smakelijk!

Je kunt ze ongeveer 5 dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren. In de vriezer kan je ze ongeveer 3 maanden bewaren.

Zwarte bonen brownie - Black bean brownie

Zien ze er niet heerlijk uit? Ze smaken even goed! – Don’t they look delicious? They taste as good as they look!

EN: I’m sure I don’t need to tell you that brownies are delicious. But did you know you can also make them healthy? With this recipe you will be able to indulge without feeling guilty! No sugar at all and they are extremely easy to make too!
I know what you’re thinking. Black beans? Yes. And no, you won’t taste them in the end!

I found the recipe at iFoodReal. I myself added more cocoa powder because I love a chocolaty flavor.

– 14 oz. can black beans, drained & rinsed
– 2 eggs, large
– 1/2 cup applesauce, unsweetened
– 12 Medjool dates
– 2 tbsp. brewed coffee (optional)
– 1 tsp. pure vanilla extract
– 1/2 cup cocoa powder (raw)
– 1/4 tsp. salt (Himalaya salt)
– 1/2 tsp. baking soda
– 1/2 cup + 1/4 cup chocolate chips (optional, I used Cocoa Nibs
– Oil to grease the pan

Directions:

1. Preheat oven to 350 degrees F. Line 8 x 8 square baking dish with parchment paper and spray with cooking spray.
2. Add all ingredients, except chocolate chips, to a blender or food processor and process until smooth.
3. Add 1/2 cup chocolate chips and stir to mix.
4. Pour batter into baking dish, top with 1/4 cup chocolate chips and bake for 30 minutes.
5. Remove from the oven and let brownies cool for 5 minutes. Transfer to a cooling rack and let cool completely before slicing. Cut into 16 squares.

Storage Instructions: Refrigerate in an airtight container for up to 5 days or freeze for up to 3 months.
Zelf gebakken brood - Home made bread


Leave a comment

Zelf brood bakken – Home made bread

NL: Goede voornemens heb ik niet echt. Of ja, in ieder geval niet zo omdat het nieuwe jaar gestart is. Elke dag is goed om na te denken wat er goed gaat in je leven of wat er misschien beter kan. Hiervoor hoef je volgens mij niet te wachten tot een nieuw jaar, de zomer, de volgende dag of wat dan ook begint.
De laatste tijd ben ik me wat bewuster van de hoeveelheid suiker die ik binnen krijg. Ik probeer dit te verminderen door niet te veel koek en snoep te eten. Daarnaast let ik op producten die ik in de supermarkt koop.
Zo heb je bijvoorbeeld veel soorten pindakaas waar suiker (of een andere vorm als dextrose) aan toegevoegd is. Naar mijn mening complete onzin. Als je bedenkt dat de gewone pindakaas van Calvé geen toegevoegde suikers bevat, dan zou je toch aannemen dat andere merken dit ook niet toe hoeven te voegen. Helemaal jammer vind ik het dat de “stukjes pinda” versie van Calvé wel dextrose bevat.

EN: I don’t really have resolutions. Well at least not because a new year has started. Every day is a good day to start thinking about what is going right in your life and what could use some attention. I don’t think you need to wait until the New Year, the next day, summer or whatever to start.
These past few months I’ve been thinking more about the amount of sugar I bring into my body. I try to decrease that amount by eating less cookies and candy. I also try to watch what products I buy.

NL: Laatst zag ik een stukje van een Belgisch programma waarvan ik helaas de naam niet meer weet. Het ging hier om toegevoegde suikers. Een van de producten waar ik me over verbaasde was brood. Ik wist niet dat daar suiker aan toegevoegd werd! Dom natuurlijk want het zit in bijna alles. Al is het maar om ons er meer van te laten eten en de houdbaarheid te verlengen.
Goed, dit was voor mij een reden om toch maar weer eens te gaan kijken naar hoe je je eigen brood bakt. De mogelijkheden zijn eindeloos als je eenmaal de basis weet. Hartig brood met olijven en tomaat, notenbrood en zelfs zoet brood (gezoet met fruit natuurlijk 😉
Ik wilde dit altijd al eens doen maar wij hebben zelf geen broodbakmachine. Het kan ook in de oven maar dan kan je het natuurlijk niet timen dat je brood vers en warm klaar staat als je ‘s ochtends je bed uitrolt. Iets wat me wel erg aanspreekt. Gooi de ingrediënten erin, timer zetten en BAM je hebt brood. Het moet wel te doen blijven natuurlijk!
Onze ouders hebben allebei wel zo’n machine en op het moment werd hij bij de ouders van mijn vriend niet echt gebruikt. En dus hebben wij hier nu een broodbakmachine staan! Zo makkelijk kan het gaan.

EN: The other day I was watching a Belgium TV show (I don’t remember the name) about added sugars in food. One of the products which surprised me the most was bread. I didn’t know that sugar was added to bread! Stupid of course since sugar is added to almost anything. To make us eat more of the product and to lengthen the shelf life.
Right, time to look for ways to bake my own bread. Once you know the base, the possibilities are endless. Hearty bread with olives and tomato, nut bread, even sweet bread (sweetened with fruit of course 😉
I’ve always wanted to make my own bread but we don’t own a bread maker. Sure, you can use your oven but you would miss the important function to set the timer so your house smells like freshly baked bread when you roll out of bed. Something that appeals to me: Toss in the ingredients, set the timer and BAM you’ve got yourself bread. It has to be do-able of course!
Our parents both have a bread maker and at the moment my boyfriend’s parents are not using it.
So now we have one to try out!

NL: Gister hebben we voor het eerst de ingrediënten in de bak gegooid en de time gezet. En ja hoor, om half 9 kwam ik beneden om de heerlijke geur van versgebakken brood te ruiken. Ik ben zo blij dat het gelukt is en dat terwijl het super makkelijk is! Ik heb een recept gebruikt van Kiwi & Zo. Een simpel volkoren basis recept. In het recept staat dat je een theelepen suiker toe moet voegen. Ga je voor suikervrij? Dan laat je dit weg. Ik heb hem er wel bijgedaan voor deze eerste keer.
Ik heb ook een bord aan gemaakt op Pinterest. Handig om goede recepten bij de hand te hebben. Zoals je ziet moet de hoeveelheid recepten nog groeien dus mocht je suggesties hebben dan hoor ik het graag!
Aanschouw hier mijn eerste zelfgebakken volkoren brood! *supertrots*

EN: Yesterday we tossed the ingredients in the bowl and set the timer. And sure enough, when I came down the stairs at half past 8 I smelled the lovely smell of freshly baked bread. I’m so happy it worked. Even more so because it’s super easy! I’ve used a recipe from Kiwi & Zo. A simple recipe for whole wheat bread (Dutch site). If you want completely sugar free bread, don’t add the teaspoon of sugar.
I created a board on Pinterest. Very useful to collect recipes. As you can see, the number of recipes I have needs to grow. If you know any killer bread recipes, please let me know!
Behold, my home made freshly baked whole wheat bread *superproud*

Zelf gebakken brood - Home made bread

Zelf gebakken brood – Home made bread

NL: Tip: Leen een apparaat van iemand die je kent voordat je het aanschaft. Zonde als je het aanschaft en maar 2x gebruikt voordat het stof staat te happen in je kelder of voorraadkast. Aanschaffen kan altijd nog als je weet dat je hem ook echt gaat gebruiken! Extra tip: Producten als broodbakmachines zijn heel goed tweede hands te kopen. Er zijn veel mensen die ze in een opvlieging kopen, 2x gebruiken en dan in de kelder zetten om hem drie jaar later maar te verkopen op marktplaats.

EN: Tip: Borrow a machine like this from someone before you buy your own. It’s a shame when you spend money to only use the thing twice before it starts to collect dust in your basement or pantry. You can always buy your own once you now you’ll use it! Extra tip: Machines like this are a very good to buy second had. There are a lot of people who buy stuff like this, use it twice, put it away to eventually just sell it on craigslist after just sitting there doing nothing for three years.

dichtbij - up close


Leave a comment

IJzerdraad boom – Wire Tree

NL: Vorige week heb ik eindelijk een poging gewaagd om een boom van ijzerdraad te maken.
Ik wilde het altijd eens proberen. Nu is niet te lang geleden is ons kleine bonsai boompje er mee opgehouden (ik hoop nog steeds dat hij te fixen is).
Een reden om een wat permanente bonsai achtige boom te maken!

EN: Last week I finally tried to make a tree out of wire.
I’ve always wanted to try it. Recently  our little bonsai tree died (I still hope he’s fixable).
A reason to create a more permanent bonsai like tree! 

NL: Voor dit project heb je eigenlijk helemaal niet veel nodig:
– IJzerdraad (Ik heb bloemisten wikkeldraad gebruikt 0,98 cent bij de Kruidvat, goedkoper wordt het niet denk ik)
– Een steen of iets anders dat je als standaard wilt gebruiken (moet stevig staan)
– Een tangetje om de draad te knippen en heel af toe wat te helpen met buigen (een combi-tang is dus wel handig)

EN: For this project you don’t need much:
– Wire (I used wire that’s being used for flower arranging, you need to be able to bend it easily)
– A rock or something else you want to make the base out of (it has to be something sturdy and level)
– A combi pliers to cut the wire and occasionally to bend the wire

 

Benodigdheden

Benodigdheden voor een boom van ijzerdraad

NL: De steen heb ik uit de tuin gehaald en het tangetje had ik al dus voor mij is dit een heel voordelig project. En laten we eerlijk zijn, dat zijn de beste projectjes! 😉

Om het ijzerdraad in rechte stelen te maken heb ik het om onze salontafel gewikkeld. Daarna heb ik aan beide kanten de draden doorgeknip met de combi tang.

EN: I found the rock in my backyard and I already had the pliers so for me this is an incredibly cheap project. And lets be honest, those are the best kind of projects! 😉

To make straight stems I used my coffee table to wrap the wire around. After that I cut the wires on both sides of the table with my combi pliers

Wikkel het ijzedraad om een voorwerp wat voor jou boom de juiste lengte heeft

Wikkel het ijzedraad om een voorwerp wat voor jou boom de juiste lengte heeft – Wrap the wire around something that has the desired length for your tree

NL: Mijn salon is in de lengte 95 cm lang en ik vond dit voor wat ik wilde bereiken een prima afstand. Bijkomend voordeel is dat ik op deze manier bijna precies uitkwam met mijn ijzerdraad. Ik heb beide rollen in de verpakking opgemaakt. Hoeveel stengels ijzerdraad bepaalt hoeveel takken je boom gaat krijgen. De lengte van de stengels bepalen de hoogte van je boom. Houd er rekening mee dat je het ijzerdraad draait en dat er een deel om de steen gedraaid wordt. De boom wordt dus niet zo maar even hoog als de lengte van je ijzerdraad. Mijn ijzerdraad was dus ongeveer een meter lang en mijn boompje is uit eindelijk 20 cm hoog geworden (25 incl. de steen)

Zoals je op de foto’s ziet heb ik de randen van mijn tafel afgedekt met krantenpapier om beschadiging te voorkomen.

EN: My coffee table is 95 cm long which was a perfect length for my project. It was also the perfect length for my wire as I was able to use almost the whole bobbin. Almost no left over. I used both of the bobbins that were in the package. The number of stems determines the number of branches your tree will have. The length of the stems determines how high your tree will be. Keep in mind you’ll be twisting the wire and you’ll be using a part of it to wrap around your base. Therefor your tree will not be as high as the length of you stems. My stems had the length of about a meter, in the end my tree was 20 cm tall (25 cm if you include the rock base)

As you can see in the pictures I used newspapers to wrap around the edges of my coffee table to make sure I don’t damage it.

twee strengen ijzerdraad - two bundles of wire stems

twee strengen ijzerdraad – two bundles of wire stems

NL: De volgende stap was om de draden te gaan draaien. Eerst een basis om de steen om de wortels te creëren (zorg dat je blijft controleren of de steen of wat je ook gebruikt mooi recht komt te liggen). Vervolgens heb ik alle strengels bij elkaar laten komen om de stam te vormen. Vanuit daar ga je aan de slag met de takken.
Om een idee te krijgen van hoe dit in zijn werk gaat heb ik het volgende filmpje gebruikt:

EN: The next step was to twist the wires. First around the base to create the root structure (keep checking to make sure your base stays sturdy and does not tip over). Next I made sure all the twisted stems came together in the middle to form a trunk. From there you’ll start to work on your branches.
I used this next video to learn how to do this:

NL: Er zijn natuurlijk veel meer filmpjes hiervan te vinden, sommige mensen voegen er ook kraaltjes aan toe als je dat leuk vindt.
Na een flinke tijd en heel wat krassen op mijn handen was daar dan toch het eindresultaat.

EN: There are a lot of video tutorials showing you how to make a wire tree, some even add beads to the branches if you’d like to do that.
After a few hours and a lot of scratches on my hands the end result was finally here.

Eindresultaat boom van ijzerdraad - End result wire tree

Eindresultaat boom van ijzerdraad – End result wire tree

NL: Het maken van deze boom was bijna therapeutisch. Je maakt van een flinke chaos (al die losse stengels ijzerdraad) een mooi plaatje. Onder het draaien en buigen heb ik mijn hoofd lekker leeg kunnen maken. Zeker de moeite waard om zelf ook eens te proberen dus!

EN: Making this tree was almost therapeutic. You’re creating something beautiful out of choas (all those loose stems of wire). While twisting and bending I was able to clear my head. I would definitely recommend making a tree like this yourself!


Leave a comment

Katerverf*

Poes

Lellebel

*Ok, Lellebel is geen kat maar een poes. Ik kon deze geweldige play on words alleen echt niet laten.

werkwijze waterverf

Proces

Het aquarellen bevalt me wel en omdat ik altijd al een schilderij van Lellebel wilde maken ben ik er maar eens goed voor gaan zitten.
Ik heb vooraf wel gezorgd dat ik Maskeervloeistof in huis had want zonder dit geweldige goedje is die vacht (volgens mij) niet te doen.
Er zit heel wat werk in maar ik kan nu wel ieder vlekje en haartje van Lellebel!

Aquarel poes

Eindresultaat

Ik ben tevreden met het eindresultaat, ik herken Lellebel er echt in. Iets waarvan ik niet zeker wist of het zou lukken.
Volgende keer een dier proberen wat ik niet goed ken, ik ben benieuwd of dat moeilijker is.

Cordyline Fruticosa


Leave a comment

Nieuw groen leven

Cordyline Fruticosa

Deze dagen als er mensen op bezoek komen valt ze een plantje op in ons huis.
Ik moet zeggen dat het er ook een beetje raar uit ziet. Eén super groot blad met een klein plantje eraan.

Oorspronkelijk was dit een blad uit een mooi bloemen boeket dat ik kreeg van mijn vriend. Ik vond het blad zo apart, donkerrood van kleur met een lichtrode rand. Hij leek ook niet te vergaan zoals de rest van het boeket dus ik kon het niet over mijn hart verkrijgen hem weg te gooien. Ik besloot hem in een klein vaasje te zetten om er nog wat langer van te genieten…
Na een week of twee kwamen er ineens wortels aan! Wortels betekent leven! En dus heb ik de worteltjes wat verder laten groeien in de vaas. Toen er een klein nieuw blad begon te groeien aan de steel van het grote originele blad heb ik het plantje in de potgrond gezet.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en zie hier het resultaat! Er groeit een nieuwe plant uit mijn blad dat ik uit een boeket heb gehaald! Dat is nog eens een leuke, goedkope manier om aan een plant te komen.

Cordyline Fruticosa

Na een tijdje zoeken op het internet kom ik tot de conclusie dat het een Cordyline Fruticosa moet zijn.

Nu moet ik nog beslissen wanneer en hoe ik dat oorspronkelijke blad eraf haal. Heeft iemand daar tips voor?

Omdat ik het hele zelf kweek project zo leuk vond heb ik meerdere takjes in water gezet. Een takje van een treurwilg, één van een bolchrysant en een takje dat afgebroken was van onze Tradescantia Zebrina. Alle drie hebben ze inmiddels wortels, ik laat ze nog even staan en dan ga ik kijken wat er met ze gebeurt als ik ze in grond zet.

Treurwilg, Bolchrysant & Tradescantia Zebrina

Treurwilg, Bolchrysant & Tradescantia Zebrina

Van de treurwilg wil ik graag een bonsai boom proberen te maken. Een nieuw experiment! (:


Leave a comment

Aquarell Jellyfish (klinkt toch mooier dan “kwal”, niet?)

Nadat ik de bomen gemaakt heb is het waterverfmonster in mij weer ontwaakt.
Vrijdag kon ik het niet laten de penselen weer op te pakken en aan de slag te gaan met het maken van een kwal. Maar kwal vind ik een heel lelijke naam voor een heel mooi dier dus vanaf nu houd ik het bij de engelse naam jellyfish (:

Illustratie kwal

Illustratie: Jessica Durrant

Al langer zie ik super mooie aquarel afbeeldingen langskomen op internet / Pinterest. Onder andere van deze was ik erg onder de indruk.

Omdat ik eens wilde kijken of ik ook zo iets zou kunnen maken heb ik deze afbeelding als richtlijn aangehouden en ben ik eens flink aan de slag gegaan.
Ik ben meer voor de aqua blauw en groen tinten gegaan. Ik ben verzot op een blauw groenige kleur in mijn palet dus het was een feest die zoveel te kunnen gebruiken!

Aquarelle Kwal

Jellyfish

En het eindresultaat? Ik ben tevreden.
Ik merk dat ik het soms moeilijk vind in kleurvlakken soms plekken helemaal wit te laten. Terwijl ik dit juist in andermans werk mooi vind. Puntje voor volgende keer.


Leave a comment

Bomen schilderen

Laatst schreef ik een stuk over mijn waterverf obsessie.
Hier liet ik weten aan de slag te willen met een tutorial voor het maken van bomen.
(tutorial)

Ik kreeg er steeds meer zin in en dus ben ik er maar snel aan begonnen. En vandaag deel ik het resultaat!

Waterverf boomAquarelle boom

Het was erg leuk om te doen!
Ik vond het lastig om in een beetje een vorm te spatten met de verf. Ik heb het spetteren duidelijk nog niet goed onder controle, haha. 9 van de 10 keer heb ik geen idee waar de druppels belanden!
Aan de andere kant maakt dat het ook juist weer spannend en het dwingt je om de controle los te laten.
Toen het tijd was om de spetters met water te misten dacht ik wel even: Nou dit wordt helemaal niks. Maar ik heb gedaan wat in de tutorial geschreven staat. NIET MEER AANKOMEN!
Ik ben er netjes vanaf gebleven en heb het rustig laten drogen. Ik moet zeggen dat ik blij verrast was toen ik weer bij het papier terug kwam.
Het tekenen van de stam en takken maakte er echt een plaatje van.

Conclusie: Het zijn geen meesterwerken maar ik vond het erg leuk om te doen! Ik zal het zeker nog eens doen en dan wat meer in bossen “bladeren” proberen te spetteren zoals in het voorbeeld gedaan wordt.

Tip: Gebruik een groot vel als je dit zelf gaat proberen. Tenzij je natuurlijk je spetteren onder controle hebt dan zal je het vast ook op een klein vel kunnen (: